Η «Βραδιά Ερευνητή» είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που στοχεύει να αναδείξει το ρόλο του ερευνητή, καθώς και του επιστημονικού και κοινωνικού έργου που επιτελεί, με έμφαση στην ανθρώπινη πλευρά του.

Σε μία εποχή που σηματοδοτείται από την κυριαρχία της Τεχνολογίας, η οποία επηρεάζει καθοριστικά τη ζωή μας, είναι απόλυτη ανάγκη η κοινωνία και κυρίως οι νέοι να κατανοήσουν την επιστημονική έρευνα και να απομακρυνθούν από την εικόνα του αποκομμένου από την κοινωνία και κλεισμένου σε ένα εργαστήριο «παρανοϊκού επιστήμονα», η οποία δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί από την παραλογοτεχνία και κάποια κινηματογραφικά έργα.
Η πρωτοβουλία «Βραδιά Ερευνητή» ξεκίνησε το 2005 κι από τότε, την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διοργανώνονται εκδηλώσεις που έχουν ως στόχο να αναδείξουν την ανθρώπινη πλευρά και την καθημερινή ζωή του ερευνητή. Μόνο το 2007, περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις και γύρω στα 20.000 άτομα συμμετείχαν στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό ζωγραφικής που διοργανώθηκε.
Στη χώρα μας στα πλαίσια της πρωτοβουλίας «Βραδιά Ερευνητή 2010» την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 θα διοργανωθούν εκδηλώσεις σε 4 μεγάλες πόλεις: στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο, στην Πάτρα, και στο Ηράκλειο. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται βασικά στο ευρύ κοινό, αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες που, ενώ έρχονται σε συχνή επαφή με τους ερευνητές και το έργο τους, δεν έχουν καταλάβει την καθημερινή προσπάθεια και αγωνία τους. Είναι οι ομάδες που κυρίως συνδέουν την έρευνα με την κοινωνία, όπως:
• Εκπαιδευτικοί: δάσκαλοι, καθηγητές
• Μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές
• Εκπρόσωποι τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, υπουργείων, κλπ.
• Παραγωγικές τάξεις (αγρότες, βιοτέχνες επαγγελματίες κλπ.)
Τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα μιας τέτοιας καλύτερης γνωριμίας μπορεί να είναι:
• Ευαισθητοποίηση του κοινού για την επιστημονική έρευνα και τη διαμόρφωση θετικής εικόνας για τον ερευνητή
• Ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών να ωθήσουν τους νέους στην έρευνα
• Ενθάρρυνση των εργοδοτών (ακαδημαϊκός και βιομηχανικός τομέας) για δημιουργία περισσότερων ευκαιριών εργασίας στον ερευνητικό τομέα
• Ευαισθητοποίηση της πολιτείας για τη χάραξη συστηματικότερης εθνικής ερευνητικής πολιτικής